Een Elftal vragen aan...

Nieuws: Een Elftal vragen aan...

Elftal Vragen Aan... Marc van Maanen, interview door FC Groningen

Voetbalfreak, voetenspecialist en veelzijdig ondernemer Marc van Maanen is ingestapt als lid van de FC Groningen Businessclub. Zijn ‘Voetzorg van Maanen’ heeft inmiddels locaties in Emmen, Hoogezand, Veendam, Winschoten, Zuidhorn en Zuidlaren, maar voor vragen over chronische of preventieve voetzorg, kun je Marc nu ook aanspreken in de businesslounge van Euroborg. Tijd voor een kennismaking middels een ‘Elftal vragen aan…’

1 Wat kun je over jezelf vertellen Marc?
“Ik ben Marc van Maanen, 39 jaar geleden geboren in Veendam. Ik ben een echte Groninger, al komen mijn ouders uit Drenthe. Ik ben al 16 jaar samen met mijn vrouw en met onze twee dochters wonen we in Wildervank. Mijn hele leven heb ik gevoetbald. Vroeger bij Wildervank en Hermes AVK, nu alweer 14 jaar bij Bareveld.”

2 Wat doe je graag in je vrije tijd?
“Ik vind het leuk om in de tuin te werken; snoeien, plantjes poten. ’s Avonds vind ik het leuk om te gamen met vrienden. Lekker competitief, maar ook gewoon lekker kletsen met elkaar. Verder vind ik het fijn om met mijn gezin op pad te gaan en leuke dingen te doen. Ten slotte volg ik veel voetbal; wedstrijden van FC Groningen en Ajax bijvoorbeeld.”

3 Je bent eigenaar van Voetzorg van Maanen, welke zorg lever je?
“Ondanks de naam, doen we meer dan voetzorg. Natuurlijk, we bieden podologie, podotherapie, voetspiertraining, fysiotherapie en we hebben een sportpodotherapeut; een specialist op het gebied van voeten en onderbenen voor onder meer de amateur- en topsport, maar we zijn geen standaardpartij. We kijken naar het totaalpraatje, combineren kennis over zooltjes met schoenadvies en gaan dieper in op de oorsprong van klachten.”

4 Over klachten gesproken; ook Klachtherstel.nl hoort bij jou. Wat is het voor platform?
“Bij Klachtherstel.nl gaan we dieper in op chronische en terugkerende klachten. We ontdekten dat niet alle fysieke klachten even goed reageerden op behandelingen in de fysiotherapie en podologie. Middels een maatwerk klachthersteltraject, kijken we nu bijvoorbeeld ook naar de mentale aspecten achter een blessure of klacht. Zo helpen we veel ondernemers, zorg- en dienstverleners; mensen die veel van zichzelf eisen. Maar mensen vooral die per direct beter willen luisteren naar hun lichaam om zich beter te voelen.”

5 Wat kun je vertellen over jouw team van medewerkers?
“We werken met een mix van jong en oud, maar allen jong van geest. Sommigen maken heel veel kilometers om bij ons te werken. Ik vind het belangrijk dat we ook als team presteren en ik probeer goed te kijken wat onze collega’s nodig hebben. Niet alleen de podologen, podotherapeuten, fysiotherapeuten, ook de mensen achter de schermen en de assistenten. We doen het met elkaar, dus we denken ook goed om elkaar. We zijn een team!”

6 Wat zijn je eerste herinneringen aan FC Groningen?
“Ik heb FC Groningen altijd gevolgd. Ik zag jeudteams spelen tijdens Eurovoetbal en toen ik 17 was zag ik Arjen Robben in het Oosterpark debuteren tegen Feyenoord. Dat was prachtig! Ook herinner ik me de overgang naar, en het jeugd-EK in Euroborg. Ik moet wel zeggen dat ik ook vaak bij Veendam kwam, er heerste gezonde rivaliteit. Ik heb zelf trouwens nog even met oud FC en BV Veendam-spelers Angelo Cijntje en Marnix Kolder gevoetbald bij Veendam 1894. Dat was een mooie ervaring!”

7 Waarom ben je ingestapt als zakelijk lid van de FC?
“Ik wil mijn netwerk wat meer onderhouden, maar ook wat meer laten groeien. Er is nu binnen het bedrijf ook weer wat ruimte voor nieuwe groei. Ook wil ik Klachtenherstel.nl meer onder de aandacht brengen, dat kan bij de FC prima. Het helpt natuurlijk dat ik een voetballiefhebber ben en in het amateurvoetbal veel mensen ken, zo ontmoet ik altijd veel bekenden en heb veel leuke aanspraak.”

8 Welke tip heb je voor je vele sportende businessclub-collega’s?
“Loop of sport niet te lang door met kleine pijntjes of last. Stop fysieke problemen niet weg.  Kijk naar het grotere plaatje; waar zou het vandaan kunnen komen? Je moet willen ontdekken waar de oorsprong zit. Dat is soms lastig, maar daar kunnen wij je weer bij helpen. En ook voeten kun je trainen. We gebruiken onze voeten namelijk heel eenzijdig, lopen al eeuwen op schoenen, terwijl voeten heel veel extra’s kunnen. Daarom is het belangrijk ze af en toe te trainen.”

9 Waar ben je goed in en waar wil je beter in worden?
“Ik denk dat ik mensen goed aanvoel. Ik kan goed luisteren wat er gaande of nodig is; heb een goede klachtenanalyse. Verder kan ik mensen goed op waarde schatten. En ondanks dat ik voor zorgbegrippen best ondernemend en innovatief ben, vind ik dat ik als verbeterpunt soms wat commerciëler mag leren denken. Dat heb ik bij de BNI al wat meer ontwikkeld en dat kan ik binnen het netwerk van de FC nog beter leren.”

10 Waar wil je over vijf jaar met Voetzorg van Maanen naar toe groeien?
“Ik wil groeien als gevolg van de manier waarop we dingen doen. Het is geen doel an sich. We moeten te allen tijde kwalitatieve zorg blijven leveren, met extra tijd en aandacht voor onze patiënten. Om te kunnen blijven groeien zijn goede en betrokken medewerkers belangrijk, maar daarvoor zullen we als branche met elkaar en het onderwijs nieuwe mensen moeten gaan opleiden, want er is serieuze krapte.”

11 Wat is jouw motto?
“Kijk naar het grotere plaatje, want ‘Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden.’ Bij Voetzorg van Maanen willen we het leven van mensen verbeteren. Dat kan soms simpel met een zooltje, maar het kan ook door dieper gaande trajecten. En ja, soms kom je dan uit bij mentale aspecten, dat is vaak een wisselwerking. Maar ook mentale problemen kunnen we samen tackelen. Zorg dat je lichaam niet hoeft te schreeuwen, maar luister als het fluistert.”