Voetzorg Van Maanen 3D

Voetzorg Van Maanen gaat 3D

Voetzorg Van Maanen gaat 3D

De ontwikkelingen in de zorg gaan altijd door. Soms wat sneller, soms ogenschijnlijk wat trager. En incidenteel komt er een ware gamechanger langs.

Namens de praktijk waren we sinds eind 2019 – begin 2020 al aan het oriënteren hoe we onze zolenproductie efficiënter en geheel in eigen beheer zouden kunnen krijgen. Mede door Covid-19 is dit in een stroomversnelling gekomen. Waar we eerst op zoek waren naar een methode om de voetscans in plaats van in 2D in 3D te gaan maken, gecombineerd met het zelfstandig te gaan frezen van onze zolen kwamen we wat anders op het spoor. De laatste jaren gingen er altijd wel wat geruchten over de toekomst van 3D printen in de zorg en ook in de voetzorgwereld. Af en toe was er op een congres een voorbeeld, wat dan vaak bestond uit meerdere laagjes hard plastic. Zoals dat er uit zag leek het nog jaren te duren voordat er iets zou bestaan waar je ook daadwerkelijk comfortabel maatwerk van zou kunnen maken. Toen kwamen we via LinkedIn de ontwikkeling van de Sole Podoprinter op het spoor. Dit zag er direct superinteressant uit, onder andere vanwege de flexibele en indrukbare/dempende zolen. Bovendien ziet de 3D printer er modern uit en heeft de printer een relatief klein formaat. 

Er volgden een aantal gesprekken en bezoeken. Het stond nog in de absolute kinderschoenen, in de zin van dat we nog voor de officiële lancering van het apparaat aan waren! Op de dag van de lancering, 1 oktober, werd er bij ons als Launching Customer een eigen Sole Podoprinter geïnstalleerd voor het printen van onze eigen 3D zolen! Ondertussen waren we al begonnen met het testen van het scannen van de voet middels de iPad Pro 2020, om 3D beelden te verkrijgen en daardoor precies de juiste vorm van de voet te kunnen digitaliseren. Het vele testen en proberen was een flinke klus voor het hele team, waar toch weer meer tijd in is gaan zitten dan vooraf verwacht. Des te trotser zijn we dat we nu zover gekomen zijn dat we echt kunnen gaan beginnen met het 3D scannen, ontwerpen en dan zelf de ontworpen zolen kunnen uitprinten op onze locatie in Hoogezand!

Voordelen 3D De voordelen van het 3D scannen en 3D printen zijn legio. De belangrijkste winst in het 3D aanmeten zit hem in de kwaliteit en data van de afdruk. Naast de contactpunten met de glasplaat meet de 3D scanner ook de diepte en daardoor de exacte voetvorm. Hierdoor kun je bijvoorbeeld kiezen om een zool te ontwerpen die op elk gewenst punt de voet ondersteunt of corrigeert. Verder is een iPad uiteraard mobiel, waardoor op elke gewenste locatie met voldoende licht in theorie een afdruk gemaakt zou kunnen worden. De voordelen van de 3D printer zijn meer divers. We hebben het volledig in eigen beheer, dus kunnen op elk gewenst moment zolen maken. Milieutechnisch is het overgrote voordeel dat de productie slechts 0,1% afval kent. (bij traditioneel zolen frezen heb je zelfs meer afval dan de zool die je overhoudt, zie afbeelding). Milieutechnisch is dit al beter, maar ook het productieproces van een freesblok is enorm intensief. Arbeid technisch gaat het erop vooruit, omdat er niet meer geschuurd en nauwelijks nog gelijmd hoeft te worden. Hierdoor is er dus minder (fijn)stof en lijmlucht wat eventueel ingeademd zou kunnen worden.